10 juli 2015
Do's:
-
Onderhandelen
Volgens ons, zul je nergens zoveel opgelicht worden als in Cuba. Alles, van taxi, hotel, tot zelfs in de supermarkt krijgt een toerist speciale meerprijs. Natuurlijk is dit overal wel zo dat je moet afdingen wanneer je iets wilt kopen, maar ook in de supermarkt waar 1,5L water normaal 0,75$ kost en ze er schaamteloos $3 voor vragen?! Vertel Cubanan dat je ontbijt, bestaande uit fruit, koffie, ei en brood, $3 kost en ze schrikken zich dood. Apart kosten die ingrediënten namelijk opgeteld niet meer dan $1. Onderhandelen dus.
-
Water inslaan
Water is overigens bijzonder moeilijk te krijgen. Ze drinken daar alleen maar suikerdrankjes (fruitsapjes met veel suiker en koffie met nog meer suiker) en bij meeste kleine bodega's of cafeteria's verkopen ze geen water.
-
Bij cafetaria's lunchen
Uit eten is "duur". Leuk restaurantje kost zo rond de 20-30 dollar. Valt reuzemee natuurlijk, maar 22 dollar is het gemiddelde maandloon voor een academisch gevormde Cubaan. Voor hen ontzettend veel geld. Daarom eten de meeste Cubanen bij Cafetaria's. Kleine raampjes in de straat, waar je met nationaal geld (CUP) betaalt. Koffie is 1 CUP (0,04 dollarcent), een klein pizza gemiddeld 10 Cup (40 dollarcent). Jugo naturales (fruitsapjes) voor zo'n 3 CUP. Oftewel, door overdag daar je voedsel te halen kun je flink wat centjes besparen. Elke stad heeft deze cafeteria's en het is een leuke manier om met de lokale bevolking aan de straat te staan eten.
-
Neem de tijd
Cuba is een land met een communistische achtergrond. Iedereen krijgt zijn maandelijkse voedselbonnen en het loon komt op dezelfde dagen binnen. Alles wat geregeld moet worden doet de overheid. Voor toeristen betekent dat wachten. Geld halen kan bijvoorbeeld gerust een paar uur duren.
-
Scheermesjes!
Het handelsembargo heeft als resultaat dat in Cuba een aantal producten schaars zijn die in eigen land vanzelfsprekend zijn. Zeep, tandpasta, shampoo, scheermesjes, toiletpapier, zonnebrandcrème zijn behoorlijk duur en vaak niet te koop, dus het is niet onverstandig deze al mee te nemen.
-
Deet meenemen
Cuba stikt zo nu en dan van de muggen. Met name in de natuurgebieden is het verstandig je goed in te smeren want we kunnen bevestigen dat ze gemeen bijten.
Don'ts:
-
Gebruikmaken van tussenpersoon (in Spaans jinteros)
De manier om voor je hotel en restaurant minder te betalen is om nooit een tussenpersoon te gebruiken. Zogenaamde jinteros staan je in elke stad en bushalte op te wachten. Zij werken allen op commissiebasis. Brengen zij je naar een Casa en/of restaurant, dan gaat jouw prijs omhoog. Zeg bijvoorbeeld niet naar welke Casa je gaat als je gereserveerd hebt, want vraag je de weg, dan wijzen ze je die en fietsen, rennen of rijden ze voor je uit om de eigenaar te vertellen dat je eraan komt en gaat jouw prijs weer omhoog. Heel irritant. Elke toeristische plaats heeft zat hotels en Casa's. Loop gewoon zelfstandig rond en klop aan de deur bij Casa's.
-
Betalen voor een halfuurtje internet
Geniet van het feit dat Cuba geen wifi-hotspots of internetbundels op jouw telefoon heeft. Op welke plek in de wereld kun je jouw telefoon wegleggen zonder het onbewuste idee te hebben altijd bereikbaar te moeten zijn? Wij hebben genoten van onze internetvrije drie weken. De eerste paar dagen waren behoorlijk wennen. We hadden ons niet goed ingelezen wat er in Havana te doen was en waren een paar keer verwaald want we hadden ook geen boekje mee (extra gewicht in backpack), onze automatische reactie in ons was om het op internet te zoeken. Na een paar keer lachend als een boer met kiespijn onze telefoon weer in de tas gedaan te hebben was het uit ons systeem. Vraag het de mensen om je heen, de casa eigenaren, andere toeristen die je onderweg tegenkomt – een leuke manier om een praatje met mensen aan te gaan. Bovendien, zo kwamen wij van andere reizigers er achter dat hotels wifi aanbieden voor $6 per half uur, dat het ontzettend sloom is en maar 10 minuten duurt. Not worth the try.
-
In Havana een tour maken in een oude wagen
Je betaald al gauw 10–20 dollar voor een kort ritje, terwijl overal in Cuba deze wagens gemeengoed zijn. Zet je een voet buiten Havana en je rijdt een oude Ford of Pontiac voor normale taxiprijzen, een tiende van de prijs in Havana.
-
Try and beat the system
De regering bepaalt in Cuba. Ga je off the beaten track dan kom je daarmee in aanraking. Na een aantal vruchteloze pogingen iets te ondernemen zonder de overheid te steunen en telkens bedrogen uit te komen, gaven we op. Is er een toeristenbureau die alleen de tourtjes boekt, dan is dat ook gegarandeerd zo. Als eigenwijze Hollander verspeel je tijd, energie en geld om daar tegenin te gaan. Op de bonnefooi bereik je in Cuba vrij weinig.
Do's & don'ts in cuba
Lees meer over Cuba!