top of page

23 juli 2015

 

Achter “onze” flat in Panama ligt de Panamerican Highway (PAH) (in het Spaans Carretera Panamericana). Gek genoeg kwam ik, Maika, hier pas na twee weken achter tijdens het afspeuren van 'things to do' rondom Playa Blanca. Rolf keek mij met een teleurstellende blik aan die las 'serieus, daar kom je nú pas achter?'. Dit betekent dat we dus al een paar keer met “onze” oude Bessie hier over heen gereden hebben!!! Dit is geweldig! Bij de eerstvolgende keer boodschappen doen hebben we vanuit onze auto gefilmd om jullie een kijkje te geven van deze levende legende.

 

Waarom ben ik zo enthousiast over een weg?! Hierom: de PAH kent een lange geschiedenis en het behoort tot één van de meeste bekende wegen in de wereld. Ik vind dat het in het lijstje hoort met haar kleinere zusjes Route 66 in de VS en de Great Ocean Road in Australië. Het is een netwerk van wegen van meer dan 48000km die begint in Alaska en eindigt in het uiterste puntje van Zuid Amerika in Tierra del Fuego (letterlijke vertalling: Vuurland). Het is de langste weg van de wereld en daar wonen wij nu naast! Bovendien, kent de PAH de zogenaamde Darién Gap die, jawel, in Panama begint. Dit is de enige ontbrekende schakel van de PAH; een 87km stuk door twee nationale parken – één in Panama, de andere in Colombia. Deze kloof bevat meer dan 3 miljoen hectare ongerepte wildernis en voorkomt dat Centraal en Zuid Amerika volledig aan elkaar “verbonden” worden. Het is de enige grens tussen twee landen zonder een officeel bestaande weg.

 

De PAH is een ontzettend belangrijk project in de internationale betrekkingen van het Amerikaanse continent. De PAH was – en is nog steeds – bedoeld om de sociale, politieke en economische betrekkingen tussen de landen te versterken. Wat een prachtig initiatief om dan te investeren in de infrastructuur in en tussen de landen om het reizen (en daarmee dus ook werkverkeer, transport, etc.) te vergemakkelijken!

 

Na een overeenkomst in 1937 begon de bouw van de PAH. Het project heeft veel tegenslagen gekend – van geld en (inter-)gouvernementele samenwerking tot aan oorlogen. Dit zijn ook redenen waarom de Darién kloof nog niet gedicht is. De grootste zorgen voor de Panamese regering zijn politiek en drugsgerelateerd geweld uit het noorden van Colombia en illegale immigranten op doorreis naar de Verenigde Staten.

 

In de Darién regio vindt veel illegale migratie plaats van smokkelaars, paramilitairen en ongedocumenteerde migranten. Dit heeft een immense impact op de cultuur en economie van de inheemse bevolking. Zij worden vaak bedreigd en hun jongeren worden gerecruteerd om drugssmokelaars te worden. Bovendien, immigranten die besluiten in de regio te blijven en zelf te gaan boeren zorgen voor extra concurrentie op de lokale markt. Daarnaast zal de voltooiing van de weg leiden tot ecologische verwoesting. Een goede infrastructuur maakt illegale stroperij en houtkap immers makkelijker. In Panama, maar ook in Paraguay en Colombia, zijn indiaanse stammen in opstand gekomen tegen hun overheden omdat traditionele inheemse gronden worden ingenomen. Deze innames vallen vaak samen met oprukkende houthandel, landinname van boeren of overheidsbeleid rondom fossiele brandstoffen en mijnbouw – helaas een veelvoorkomend probleem in Centraal en Zuid Amerika, iets waar ik later meer over hoop te schrijven.

 

Behalve de bovengenoemde gevaren, wordt reizigers afgeraden om deze regio te bezoeken vanwege tropische ziektes zoals malaria. Er zijn avontuurlijke reizigers die de Darién via land oversteken. Voor nu houden we het bij ons plan om met een zeilboot naar Colombia te gaan om zo de Dariên kloof te omzeilen. Stiekem hopen we nog wel ergens tussen Alaska en Argentinië een auto te huren of te kopen om een stuk van deze indrukwekkende weg te bereizen.

 

 

 

 

 

 

Lees meer over de Panamerican Highway:

dutchies go panamerican highway

mEER LEZEN OVER ONZE REISERVARINGEN IN pANAMA? ZIE HIER NOG MEER BERICHTEN!

bottom of page