top of page

MExico FACTSHEET

  politieke situatie 

Mexico is een republiek met een meerpartijenstelsel. Bijzonder is de ingebouwde wetgeving omtrent het bekleden van ministriële functies. De meeste politici mogen hun functie slechts één keer bekleden. De huidige president, Enrique Peña Nieto, regeert met harde hand en staat onder nationale en internationale druk. Zijn coulante aanpak van de kartels, de hoge corruptie, zijn harde aanpak van de studentprotesten, de wetteloosheid en een aantal persoonlijke schandalen zorgen ervoor dat de Mexicaanse politiek nu erg instabiel is.

   Historisch Feitje  

Wij hebben een aantal feitjes en andere zaken over Mexico op een rijtje gezet die je moet weten!

Inwoners

 

125.400.000

Valuta

 

Mexico Peso (MXN)

 

1 MXN = €0,05

Tijdverschil met Nederland

 

6 uur

Gemiddeld dagloon

 

296,86 MXN,

omgerekend €14,85

 

BNP

 

1283 miljard (2014)

 

 

Werkloosheid

 

4,68%

 

Criminaliteit

Geweld is het centrale thema in de criminaliteitsproblematiek in Mexico. Meerdere factoren zijn van invloed op het hoge criminaliteitscijfer, waarbij de strijd tegen de drugskartels en corruptie voorop staan. Door de geografische ligging van Mexico ten opzichte van de VS fungeert Mexico als drugsportaal. Om deze reden is het geweld dan ook regiospecifiek, met een gevaarlijke zone in het hart, aan de oostkust en het noorden van Mexico. De toeristische gebieden rondom Yucatan en Baja California vormen een uiterst veilig gebied. Door de verregaande corruptie in de regering is er een hoge mate van wetteloosheid, wat het probleem in stand houdt.  Op 11 december 2006 kondigde de Mexicaanse regering de oorlog tegen drugs aan. Deze gewelddadige aanpak heeft in 10 jaar tijd meer dan 120.000 mensen het leven gekost (exacte cijfers niet bekend).

Remittances

Remittances valt in het Nederlands letterlijk te vertalen als geldverzending en betreft inkomsten die familieleden/vrienden vanuit het buitenland opsturen naar de familie in het thuisland. In de Latijns Amerikaanse regio is dit een grote bron van inkomsten. In de nasleep van de economische crash in 2008 raakte de banenmarkt in de VS in het slob en zijn de immigratie eisen verscherpt. Mexico ontving in de periode voor de 2008 veel inkomsten vanuit remittance, maar door de ontwikkelingen in VS is Mexico nu het enige land in Latijns Amerika, wiens remittance inkomsten zijn gedaald naar 22 miljard in 2013.

Armoede

Recente armoede cijfers indiceren dat Mexico het zwaar heeft in de strijd tegen armoede. 52,3% van de mensen leeft in armoede met een inkomen van minder dan 2 dollar per dag en 11,7 miljoen mensen leeft zelfs in extreme armoede. De Mexicaanse regering probeert dit probleem al jaren te adresseren, maar de gerealiseerde hervormingen blijken het probleem nog niet te hebben opgelost.

Met het stigma van meest dikke land van de wereld verbloemd het feit dat honger een probleem is in Mexico. Het gat tussen rijk en arm is groot en een fors percentage (ruim 17%) van de bevolking leeft in extreme armoede, waardoor honger een dodelijker probleem is dan het dugsgeweld.

De WHO classificeert de toestand van de Mexicaanse gezondheidszorg als net boven gemiddeld. De Mexicaanse grondwet garandeerd het recht tot gezondheidszorg. Opvallend is de recente strijd tegen obesitas. Sinds 2013 staat Mexico in de boeken als meest obese (32,8% van de bevolking heeft overgewicht) land van de wereld, daarmee de VS voorbijstrevend.

Slechts 53% van jongeren tussen 15-19 zit nog op school in Mexico. Het internationale gemiddelde ligt op 84% waarmee Mexico slecht scoort.

Volgens de genderongelijkheid indicator van de UNDP scoort Mexico een 0.376. Deze indicator weergeeft een samengestelde meting in de vergelijking van prestaties tussen mannen en vrouwen in drie dimensies: reproductieve gezondheid, empowerment en de arbeidsmarkt. Deze indicator kan variëren van 0, wat er op wijst dat mannen en vrouwen volledig gelijk zijn, tot 1, waarmee wordt aangegeven dat vrouwen zo slecht mogelijk kunnen presteren in voorgenoemde dimensies.

 

Helaas staat Mexico derde op de lijst van femicide (moord op vrouwen) in de wereld van landen bij wie deze cijfers te traceren zijn. De mix van macho-cultuur, (drugs)geweld en wetteloosheid zorgen ervoor dat vrouwen vaak het doelwit zijn van dodelijk geweld.

De Mexicaanse regering voerde in 2002 een wet in die de toegankelijkheid op (overheids)informatie moet vergroten. Het is daarmee het eerste Latijns Amerikaanse land dat wetgeving doorvoerde ten behoeve van transparantie. Het is een hulpmiddel tegen de alom vertegenwoordigde corruptie. De toegang tot het internet is nog niet optimaal, getuige het feit dat slechts 41,13% van bevolking actief op het intenret was 2014. Mexico heeft verregaande wetgeving omtrent vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie, maar de huidige corruptie en het oplaainde (drugs)geweld brengt de vrijheid van informatie is gevaar. Meermaals zijn journalisten, bloggers e.d. het slachtoffer van (dodelijk) geweld.

Mexico scoort goed op de Happy Planet Index en krijgt een groen ligt vanwege een hoge leeftijdsverwachting en gevoel van welzijn. Mexico bezet de 22e plaats en scoort wat minder op de ecologische voetafdruk (de impact van een land op het klimaat).

Please reload

Dia de los Muertos

 

Elk jaar op 1 en 2 november is Mexico gehuld in schedels en skeletten. Het is geen Halloween, maar een blije viering van de teruggekeerde zielen van overleden voorouders. Op 1 november komen de kinderen terug en op 2 november de volwassen. Zonder te weten waar het over gaat klinkt het vrij beangstigend en vreemd, maar het is een blije dag in Mexico.

 

Dia de los Muertos is een oud Indiaanse traditie die gaat over respect voor ouderen. De schedels van overleden voorouders werden op deze dag tevoorschijn gehaald bij de oude Azteken en Mayanen om hun respect te tonen. Waar het luguber lijkt is de dag van de doden eigenlijk een ode aan de wedergeboorte en het geloof in de onsterfelijkheid van de ziel. De dood is niet de laatste halte in de cultuur van de inheemse indianen, maar een van de vele stappen in de oneindige cirkel van het leven.

 

Toen de Spanjaarden het continent gewelddadig overnamen werd in deze dag een bijzondere overeenkomst gevonden. Zowel de Indiaanse stammen als de Christelijke overlevering hebben een dag voor de doden en geloof in de onsterfelijkheid van de mens, dus de Spanjaarden namen het maar al te graag over en assimileerden de feestdag tot wat we nu in de katholieke kerk kennen als Allerzielen en in de VS kennen als Halloween.

 

Lees meer over Mexico!

bottom of page